To najszybsze ciasto czekoladowe jakie znam! Przygotujesz je w 5 minut, a smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Przepis na to ekspresowe ciasto czekoladowe to doskonała opcja, kiedy spodziewamy się gości lub gdy mamy ochotę na coś słodkiego do popołudniowej filiżanki kawy. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i cudownie pachnie. Serdecznie polecam!
EKSPRESOWE CIASTO CZEKOLADOWE PRZEPIS
Składniki
- 2 szklanki mąki mąki pszennej tortowej
- 2 większe jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki dżemu porzeczkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa
- 100 g czekolady deserowej
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie
1. Do miski przesiać mąkę i dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. Suche składniki wymieszać.
2. Następnie dodać jajka, mleko, olej i dżem. Całość ponownie dokładnie wymieszać do połączenia składników.
3. Przygotowaną masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką i polać przestygnięte ciasto.