Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Filet z kurczaka duszony na patelni

Filet z kurczaka duszony na patelni

Filet z kurczaka duszony na patelni to pomysł na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Mięso jest soczyste i delikatne, a sos uzupełnia jego smak. Danie doskonale pasuje do gotowanych ziemniaków, ryżu czy kaszy.

Przepis na fileta z kurczaka duszonego na patelni jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy czy skomplikowanych składników. Idealne sprawdzi się na szybki posiłek po ciężkim dniu lub na weekendowy obiad, gdy nie chcemy zbyt długo stać przy garach.

FILET Z KURCZAKA DUSZONY NA PATELNI PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • papryka słodka
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Kurczaka oczyszczam i kroje na mniejsze kawałeczki. Każdy z nich doprawiam z obu stron słodką papryką, kurkumą, solą oraz pieprzem.

  2. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam mięso z obu stron. Mięso ściągam z patelni i odkładam na bok.

  3. Cebulę kroję w drobną kosteczkę, czosnek w cienkie plasterki, a marchewkę w półplastry. Warzywa wrzucam na patelnię po mięsie i podsmażam.

  4. Następnie do warzyw dodaję mięso i całość zalewam bulionem. Dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Duszę pod przykryciem przez ok. 30 minut.

  5. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody, i wlewam na patelnię. Mieszam do momentu zgęstnienia sosu.
Filet z kurczaka duszony na patelni przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 18

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście − dziewięć =