Gniecione ziemniaczki z piekarnika to pyszna przekąska, która zachwyci każde podniebienie. Są kremowe w środku, chrupkie na zewnątrz i tak dobre, że nie uwierzysz, póki nie spróbujesz.
Przygotowanie tych gniecionych ziemniaczków nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych – są naprawdę bardzo proste! Po ugotowaniu ziemniaki układamy na papierze do pieczenia, delikatnie zgniatamy spodem szklanki, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Pozostaje już tylko pieczenie w piekarniku do chrupkości.
GNIECIONE ZIEMNIACZKI PRZEPIS
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- czosnek granulowany
- przyprawa do ziemniaków
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaków nie obieram, tylko dokładnie myję. Wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą i dodaję łyżkę soli. Doprowadzam do wrzenia, a następnie gotuję przez 20 minut. Odcedzam i pozostawiam do przestygnięcia.
- Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Przekładam ugotowane ziemniaki i za pomocą szklanki spłaszczam je na placek. Rozgniecione ziemniaczki polewam oliwą i posypuję czosnkiem granulowanym, przyprawą do ziemniaków, solą, oraz pieprzem.
- Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i zapiekam przez około 40 minut, aż ziemniaki zrobią się złociste i chrupiące.
- Gniecione ziemniaczki możemy podać jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielna przekąska z dodatkiem ulubionego sosu.