Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Gniecione ziemniaczki

Gniecione ziemniaczki

Gniecione ziemniaczki z piekarnika to pyszna przekąska, która zachwyci każde podniebienie. Są kremowe w środku, chrupkie na zewnątrz i tak dobre, że nie uwierzysz, póki nie spróbujesz.

Przygotowanie tych gniecionych ziemniaczków nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych – są naprawdę bardzo proste! Po ugotowaniu ziemniaki układamy na papierze do pieczenia, delikatnie zgniatamy spodem szklanki, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Pozostaje już tylko pieczenie w piekarniku do chrupkości.

GNIECIONE ZIEMNIACZKI PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • czosnek granulowany
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaków nie obieram, tylko dokładnie myję. Wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą i dodaję łyżkę soli. Doprowadzam do wrzenia, a następnie gotuję przez 20 minut. Odcedzam i pozostawiam do przestygnięcia.

  2. Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Przekładam ugotowane ziemniaki i za pomocą szklanki spłaszczam je na placek. Rozgniecione ziemniaczki polewam oliwą i posypuję czosnkiem granulowanym, przyprawą do ziemniaków, solą, oraz pieprzem.

  3. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i zapiekam przez około 40 minut, aż ziemniaki zrobią się złociste i chrupiące.

  4. Gniecione ziemniaczki możemy podać jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielna przekąska z dodatkiem ulubionego sosu.
Gniecione ziemniaczki przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 27

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia + siedemnaście =