Kostki kokosowe, czyli ciasto oblane czekoladą i obsypane kokosem. Pyszna i łatwa w wykonaniu słodka przekąska, która doskonale sprawdzi się na święta i inne specjalne okazje.
Przepis na kostki kokosowe jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Do ich przygotowania możecie również zaangażować swoje dzieci. Moczenie ciasta w czekoladzie i wiórkach kokosowych z pewnością będzie dla nich świetną zabawą. Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na ciasteczka kokosowe, które są również bardzo łatwe w wykonaniu i przepyszne!
KOSTKI KOKOSOWE PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
- 4 łyżki kakao
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 10 łyżek wody
Dodatkowo
- 150 g wiórków kokosowych
Przygotowanie
Masło oraz jajka powinny mieć temp. pokojową.
Ciasto
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy. Miksujemy do połączenia.
- Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 30×25 cm. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Polewa - Masło roztapiamy w rondelku. Następnie dodajemy cukier, wodę i kakao. Mieszamy do połączenia składników.
- Ostygnięte ciasto kroimy w kostkę. Każdą kostkę zanurzamy w polewie, a następnie w wiórkach kokosowych.
- Gotowe kostki kokosowe wstawiamy na godzinkę do lodówki.