Krucha tarta z marmoladą to pomysł na pyszny deser do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Dodatek marmolady nadaje jej delikatnego owocowego smaku, które idealnie współgra z kruchym i chrupiącym ciastem.
Przepis na tartę z marmoladą jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki nie są wyszukane i dostępne w każdym sklepie spożywczym. Ciasto najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, jednak z czasem także zachowuje swój fantastyczny smak. Jeśli spodziewacie się gości lub macie ochotę na coś słodkiego, nasza tarta z marmoladą sprawdzi się idealnie na każdą okazję.
KRUCHA TARTA Z MARMOLADĄ PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 50 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 350 g marmolady różanej
- 1 żółtko do posmarowania
Wykonanie
- Składniki na ciasto kruche umieścić na stolnicy. Zagnieść jednolite ciasto, a następnie wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- 2/3 ciasta wyłożyć na formę (średnica 25 cm). Ciasto nakłuć widelcem i posmarować marmoladą.
- Odłożoną 1/3 część ciasta cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Pociąć na paski o szerokości ok. 2 cm. Paski układać na marmoladzie i posmarować żółtkiem.
- Piec w temperaturze 180° C przez ok. 45 minut (grzałka góra- dół).