Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Krucha tarta z marmoladą

Tarta z marmoladą

Krucha tarta z marmoladą to pomysł na pyszny deser do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Dodatek marmolady nadaje jej delikatnego owocowego smaku, które idealnie współgra z kruchym i chrupiącym ciastem.

Przepis na tartę z marmoladą jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki nie są wyszukane i dostępne w każdym sklepie spożywczym. Ciasto najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, jednak z czasem także zachowuje swój fantastyczny smak. Jeśli spodziewacie się gości lub macie ochotę na coś słodkiego, nasza tarta z marmoladą sprawdzi się idealnie na każdą okazję.

KRUCHA TARTA Z MARMOLADĄ PRZEPIS

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 350 g marmolady różanej
  • 1 żółtko do posmarowania

Wykonanie

  1. Składniki na ciasto kruche umieścić na stolnicy. Zagnieść jednolite ciasto, a następnie wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  2. 2/3 ciasta wyłożyć na formę (średnica 25 cm). Ciasto nakłuć widelcem i posmarować marmoladą.

  3. Odłożoną 1/3 część ciasta cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Pociąć na paski o szerokości ok. 2 cm. Paski układać na marmoladzie i posmarować żółtkiem.

  4. Piec w temperaturze 180° C przez ok. 45 minut (grzałka góra- dół).
Tarta z marmoladą przepis
Przepis na tartę z marmoladą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 14

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia − 7 =