Marchewka z groszkiem serwowana na ciepło to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Przepis na to danie jest niesamowicie prosty i godny wypróbowania.
Taka marchewka z groszkiem cudownie smakuje jako dodatek do schabowych, mielonych i innych dań mięsnych. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Na pewno będziecie zachwyceni jej smakiem.
MARCHEWKA Z GROSZKIM – PRZEPIS
Składniki
- 1 kg marchewki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 250 ml wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie
- Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy na małej mocy palnika przez 15 minut.
- Po upływie czasu dodajemy masło i mąkę, dokładnie mieszamy.
- Wsypujemy groszek konserwowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.