Mini zapiekanki z ciasta francuskiego to pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Idealnie sprawdzą się na domowe imprezy lub po prostu na rodzinną kolację.
Przepis na mini zapiekanki na cieście francuskim jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Tak naprawdę jest to świetna opcja na wykorzystanie „resztek” z lodówki. Polecam wypróbować, bo zapiekanki są naprawdę przepyszne!
MINI ZAPIEKANKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO PRZEPIS
Składniki
- 250 g mięsa mielonego
- 1 rulon ciasta francuskiego
- 150 g sera żółtego
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 4 łyżki kukurydzy
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- ketchup
Przygotowanie
1. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Następnie wrzucić pieczarki i smażyć bez przykrycia do momentu, aż całkowicie odparuje z nich woda. Całość doprawić solą i pieprzem.
2 Mięso mielone przyprawić według własnych upodobań i usmażyć na rumiano. Pod koniec smażenia dodać 4 łyżki ketchupu i wymieszać.
3. Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąty i umieścić je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
4. Na każdy kawałek ciasta umieścić odrobinę mięsa mielonego, pieczarek oraz kukurydzę. Na koniec posypać startym na tarce serem żółtym.
5. Tak przygotowane zapiekanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez ok. 15 minut, do momentu roztopienia sera.
6. Po upieczeniu zapiekanki można polać ketchupem, sosem czosnkowym i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Genialny pomysł, bez krojenia, bez brudzenia, hap i zjedzone, dzięki za przepis