
Młoda kapusta duszona w pomidorach to idealny dodatek na ciepło do obiadu. Smakuje przepysznie i jest prosta w przygotowaniu.
Bardzo lubię tak przygotowaną kapustę, ponieważ ma fajny słodko-kwaśny smak. Idealnie pasuje do kotletów mielonych czy schabowych, podanych z ziemniaczkami lub kromką chleba. Z dodatkiem kiełbasy lub boczku może być też samodzielnym, pożywnym daniem. Jak przygotować młodą kapustę duszoną w pomidorach? Zapraszam na przepis!
MŁODA KAPUSTA DUSZONA W POMIDORACH – PRZEPIS
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody (250 ml)
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Przygotowanie
1. Kapustę pozbawić zewnętrznych liści, wyciąć głąb, a liście poszatkować.
2. Następnie poszatkowaną młodą kapustkę umieścić w garnku. Dodać do niej startą na tarce marchewkę i całość zalać wodą, dodając łyżeczkę soli.
3. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć na mały ogień i gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut, aż kapusta i marchew będą miękkie.
4. Do ugotowanej kapusty dodać zblendowane pomidory w puszce, wymieszane z koncentratem pomidorowym, pieprz oraz szczyptę chilli. Całość dusić jeszcze przez ok. 10 minut.
5. Podawać na ciepło do obiadu, lub na kolację ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Połączenie kapusty i pomidorów to naprawdę świetne posunięcie:) Przede wszystkim bardzo smaczne!