Najlepszy przepis na sernik, który zawsze się udaje. Sernik z tego przepisu jest mocno wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki w przygotowaniu.
Sernik składa się z pokruszonych herbatników, puszystej masy serowej oraz polewy z białej czekolady. Całość pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Polecam przygotować ten sernik i gwarantuję, że tak dobrego jeszcze nie jedliście!
WILGOTNY SERNIK PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 min | Czas pieczenia: 70 min | Liczba porcji: tortownica 18 cm
Składniki
- 2 tabliczki białej czekolady (200 g)
- 130 ml śmietanki kremówki 30%
- 750 g sera twarogowego z wiaderka
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Spód
- 40 g masła
- 120 g herbatników
Polewa
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
- 60 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie
1. Śmietankę kremówkę (130 ml) podgrzać. Następnie dodać do niej połamane na mniejsze kawałki czekolady. Całość mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia.
2. Herbatniki pokruszyć, dodać do nich roztopione masło i wymieszać do połączenia.
3. Tortownicę o średnicy 18 cm wyścielić papierem do pieczenia, a następnie przełożyć herbatniki wymieszane z masłem i ugnieść na dnie formy.
4. Do miski przełożyć ser twarogowy, cukier oraz skrobię ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia. Następnie stopniowo dodać jajka, ciągle miksując. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę w śmietance. Gotową masę serową przelać do tortownicy.
5. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Na spód piekarnika włożyć blaszkę z gorącą wodą. Na środkową półkę piekarnika wstawić tortownicę z sernikiem. Ciasto piec przez 70 minut, funkcja grzania góra-dół.
6. Po upieczeniu sernik odstawić do przestygnięcia.
7. Przygotować polewę: śmietankę kremówkę podgrzać i rozpuścić w niej białą czekoladę. Polać przestygnięty sernik i wstawić do lodówki na kilka godzin.