Ogórki z curry to rewelacyjny pomysł na przetwory z ogórków na zimę. Sam przepis jest niesamowicie prosty i jestem pewna, że każdy z Was sobie z nim poradzi.
Do przygotowania ogórków z curry potrzeba na tylko kilku prostych składników. Ponadto takie ogóreczki posłużą nam przez długi czas i można je serwować na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się do obiadu, idealnie smakują jako przekąska, a także urozmaicą tradycyjne kanapki.
Zapraszam na przepis na pyszne ogórki w curry w moim wydaniu. Jestem pewna, że i Wam posmakują.
OGÓRKI Z CURRY – PRZEPIS
Składniki
- 2,5 kg ogórków
- 5 szklanek wody
- 350 g cukru
- 250 ml octu 10%
- 2 łyżki soli
- 4 łyżeczki curry
Do każdego słoika
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 ziarna pieprzu
- 1 ziarno ziela angielskiego
- szczypta posiekanego koperku
Wykonanie
- Ogórki myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
- Do wyparzonych słoików przekładamy gorczycę, koperek, ziele angielskie oraz pieprz. Następnie układamy w nich ogórki.
- Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, ocet, sól oraz curry. Całość zagotowujemy i mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną zalewę przelewamy kolejno do słoików i zakręcamy.
- Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.