Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie (zwane również pączkami hiszpańskimi czy gniazdkami) to pyszna słodka przekąska, która posmakuje każdemu. Ciasto przygotowywane jest jak na tradycyjne ptysie i smażone jak klasyczne pączki co powoduje, że ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i rozpływa się w ustach. Pączki wiedeńskie warto przygotować na Tłusty Czwartek, ale także w zwykły dzień, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy.

PĄCZKI WIEDEŃSKIE (HISZPAŃSKIE, GNIAZDKA) PRZEPIS

Składniki

  • 3 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

1. W garnku umieszczamy wodę, masło i szczyptę soli. Zagotowujemy i cały czas mieszamy, by masło się dobrze rozpuściło.

2. Następnie dodajemy przesianą mąkę i bardzo szybko mieszamy do powstania jednolitej masy. Gotujemy dalej na małym ogniu do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.

3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do przestygnięcia.

4. Do wystudzonego ciasta dodajemy stopniowo po jednym jajku i miksujemy do połączenia.

5. Arkusz papieru do pieczenia tniemy na kwadraty o wymiarach ok. 8×8 cm. Kwadraty smarujemy cienko olejem.

6. Tak przygotowane ciasto parzone przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

7. Na kwadraty z papieru wyciskamy ciasto formując okręgi.

8. Na rozgrzany olej kładziemy gniazdka papierem do góry. Po chwili ściągamy papier, powinien sam ładnie odchodzić.

9. Smażymy pączki z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

10. Pączki posypujemy cukrem pudrem.

Pączki hiszpańskie
gniazdka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

2 Comments

  1. Aleksandra Bula says:

    Witam
    Czy paczki wiedenskie mozna trzymac kilka dni czy tylko pierwszego dnia sa dobre a potem traca walory smakowe????

    1. Spokojnie poleżą kilka dni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − osiem =