Pączki wiedeńskie (zwane również pączkami hiszpańskimi czy gniazdkami) to pyszna słodka przekąska, która posmakuje każdemu. Ciasto przygotowywane jest jak na tradycyjne ptysie i smażone jak klasyczne pączki co powoduje, że ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i rozpływa się w ustach. Pączki wiedeńskie warto przygotować na Tłusty Czwartek, ale także w zwykły dzień, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy.
PĄCZKI WIEDEŃSKIE (HISZPAŃSKIE, GNIAZDKA) PRZEPIS
Składniki
- 3 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 60 g masła
- szczypta soli
Dodatkowo
- olej do smażenia
- papier do pieczenia
Przygotowanie
1. W garnku umieszczamy wodę, masło i szczyptę soli. Zagotowujemy i cały czas mieszamy, by masło się dobrze rozpuściło.
2. Następnie dodajemy przesianą mąkę i bardzo szybko mieszamy do powstania jednolitej masy. Gotujemy dalej na małym ogniu do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.
3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do przestygnięcia.
4. Do wystudzonego ciasta dodajemy stopniowo po jednym jajku i miksujemy do połączenia.
5. Arkusz papieru do pieczenia tniemy na kwadraty o wymiarach ok. 8×8 cm. Kwadraty smarujemy cienko olejem.
6. Tak przygotowane ciasto parzone przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
7. Na kwadraty z papieru wyciskamy ciasto formując okręgi.
8. Na rozgrzany olej kładziemy gniazdka papierem do góry. Po chwili ściągamy papier, powinien sam ładnie odchodzić.
9. Smażymy pączki z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
10. Pączki posypujemy cukrem pudrem.
Witam
Czy paczki wiedenskie mozna trzymac kilka dni czy tylko pierwszego dnia sa dobre a potem traca walory smakowe????
Spokojnie poleżą kilka dni 🙂