Paszteciki z ciasta francuskiego to super pomysł na pyszną przekąskę. Świetnie sprawdzą się podczas rodzinnych spotkań, czy domowych imprez. Fajnie smakują w towarzystwie czerwonego barszczu. Domowe kapuśniaczki można serwować w wersji na ciepło, jak i na zimno. W obu przypadkach smakują wyśmienicie.
Moje paszteciki przygotowałam z farszem z kapusty kiszonej, marchewki i pieczarek. Należy go dobrze doprawić solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Zapraszam na przepis!
Paszteciki Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 500 g kapusty kiszonej
- 250 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- czarnuszka
- sól
- pieprz
- papryka ostra
Wykonanie
- Kapustę kiszoną przepłukać w zimnej wodzie, przełożyć do garnka, zalać wodą, tak by w całości przykryła kapustę. Dusić pod przykryciem około 40 minut. Odstawić do przestygnięcia i odcisnąć za pomocą dłoni.
- Cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnie z odrobiną oliwy i podsmażyć. Pieczarki pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli. Dusić do momentu, aż zmniejszą swoją objętość.
- Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na patelnię. Dusić przez 5 minut a po czasie dodać kapustę. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą papryki ostrej. Przygotowane nadzienie przepuścić przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach.
- Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i podzielić na kwadraty. Moje ciasto podzieliłam wzdłuż na 4 części, a następnie dzieliłam na małe kwadraciki.
- Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję farszu. Dwa przeciwne rogi zlepić ze sobą i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem i posypać czarnuszką.
- Piec w 200 stopniach przez 15 minut.