Przepis na wilgotny i słodki chlebek bananowy, który zawsze wychodzi i zawsze wszystkim smakuje.
Chlebek bananowy to doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, których skórka zaczyna brązowieć. Jest prosty i szybki w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Chlebek bananowy smakuje świetnie zarówno serwowany samodzielnie, jak i z dodatkami, np. dżemem, kremem czekoladowym czy masłem orzechowym.
CHLEB BANANOWY – PRZEPIS
Składniki
- banany – 3 szt.
- płatki owsiane – 2 szkl.
- jajka – 2 szt.
- soda – 1 łyżeczka
- cynamon – 1 łyżeczka
- płynny miód – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
- orzechy włoskie – pół szklanki
- czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Do powstałej masy dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz orzechy.
3. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec przez 30 minut w 170 stopniach, grzanie góra-dół.