Racuchy to pyszne placuszki, które chyba każdy z nas uwielbia. Najpopularniejsze są racuchy z jabłkami, ale możemy również użyć innych dodatków takich jak banany, kiwi czy rabarbar! Dziś mam dla Was przepis na puszyste racuchy z rabarbarem, które wyśmienicie smakują i błyskawicznie znikają z talerzy. Kwaskowaty posmak rabarbaru idealnie komponuje się z ciastem drożdżowym i tworzy wspaniałe połączenie smakowe, któremu nie sposób się oprzeć.
RACUCHY Z RABARBAREM PRZEPIS
Składniki
Rozczyn
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Dodatkowo
- 2 łodygi rabarbaru
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie
1. Rozczyn: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na ok. 10 minut.
2. Ciasto: do miski wsypać mąkę, dodać cukier oraz sól i wymieszać. Następnie wbić jajko, wlać mleko oraz rozczyn. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
4. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
5. Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wykładać porcjami ciasto. Smażyć z obu stron na rumiano na średniej mocy palnika.
6. Po usmażeniu racuchy odsączyć na ręczniku papierowym.
7. Posypać cukrem pudrem.