Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Puszysty sernik w 15 minut

Puszysty sernik w 15 minut

Puszysty sernik to bardzo smaczny i szybki deser, który można przygotować w zaledwie 15 minut. Pomijając oczywiście czas pieczenia i studzenia. Mimo, iż trzeba chwilkę poczekać, aż serniczek się upiecze i ostudzi, sam czas jego przygotowania jest bardzo krótki, dlatego też możemy go zaliczyć do szybkich ciast.

Sernik jest bardzo delikatny, lekki, wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis.

PUSZYSTY SERNIK W 15 MINUT – PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg dobrej jakości twarogu z wiaderka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wykonanie

  • Białka jajek ubijamy z dodatkiem cukru na sztywną pianę. Kolejno dodajemy żółtka i mieszamy do połączenia składników. Następnie wsypujemy budyń, skrobię ziemniaczaną, dodajemy sok z cytryny, ser z wiaderka, całość delikatnie mieszamy. 
  • Przygotowaną masę przekładamy do formy 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, grzanie góra dół. Na dno piekarnika wstawiamy również blaszkę z wodą. 
  • Całość pieczemy 20 minut w 160 stopniach, kolejno zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Puszysty sernik w 15 minut przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 43

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

7 + czternaście =