Puszysty sernik to bardzo smaczny i szybki deser, który można przygotować w zaledwie 15 minut. Pomijając oczywiście czas pieczenia i studzenia. Mimo, iż trzeba chwilkę poczekać, aż serniczek się upiecze i ostudzi, sam czas jego przygotowania jest bardzo krótki, dlatego też możemy go zaliczyć do szybkich ciast.
Sernik jest bardzo delikatny, lekki, wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis.
PUSZYSTY SERNIK W 15 MINUT – PRZEPIS
Składniki
- 1 kg dobrej jakości twarogu z wiaderka
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy z dodatkiem cukru na sztywną pianę. Kolejno dodajemy żółtka i mieszamy do połączenia składników. Następnie wsypujemy budyń, skrobię ziemniaczaną, dodajemy sok z cytryny, ser z wiaderka, całość delikatnie mieszamy.
- Przygotowaną masę przekładamy do formy 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, grzanie góra dół. Na dno piekarnika wstawiamy również blaszkę z wodą.
- Całość pieczemy 20 minut w 160 stopniach, kolejno zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.