Cukinia to bardzo smaczne warzywo, które jeszcze do niedawna było niedoceniane w kuchni. Jak sami dobrze wiece z jej dodatkiem można przygotować wiele smacznych dań i przekąsek. Kiedy przekroimy cukinię wzdłuż, swoim kształtem przypomina bagietkę. Myśl na jej wykorzystanie nasuwa się sama – zapiekanki z cukinii.
Domowe zapiekanki z cukinii to świetna przekąska i idealna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek na pieczywie. Są niesamowicie smaczne a co najważniejsze bardzo łatwe do zrobienia. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
PYSZNE ZAPIEKANKI Z CUKINII – PRZEPIS
Składniki
- 2 podłużne cukinie
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 250 g fileta z kurczaka
- 150 g żółtego sera
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Wykonanie
- Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy papryką słodką, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na złoty kolor na odrobinie oliwy.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie masła. Do duszącej się cebulki dodajemy pokrojone pieczarki, całość podsmażamy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
- Cukinie przekrawamy wzdłuż na dwie połówki i wydrążamy z nich nasiona.
- Na każdy kawałek cukinii nakładamy kurczaka, a następnie pieczarki z cebulką. Na wierzch wykładamy starty na tarce ser żółty.
- Cukinie wykładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół.