Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Zapiekanka naleśnikowa z mięsem mielonym

Zapiekanka naleśnikowa z mięsem mielonym

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym to świetny pomysł na smaczny obiad, który nie tylko świetnie smakuje, ale jest również łatwy w przygotowaniu. Fajnie wygląda, łatwo się go robi, a co najważniejsze świetnie smakuje i pięknie prezentuje się na stole.

Zazwyczaj naleśniki serwowałam w wersji na słodko, ale ostatnimi czasy coraz częściej przygotowuję je w słonym wydaniu. Jeśli wy również jesteście miłośnikami naleśników w wytrawnej wersji, ten przepis będzie dla Was idealny. Zapraszam!

ZAPIEKANKA NALEŚNIKOWA Z MIĘSEM MIELONYM

Składniki

  • 250 g pieczarek
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g żółtego sera
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, na odrobinie masła. Następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy przez kilka minut.
  • Pieczarki kroimy w plasterki, przekładamy na patelnię. Dusimy do momentu, aż odparują wodę i zmniejszą swoją objętość.
  • Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Podsmażamy na odrobinie oliwy.
  • Do mięsa przekładamy podsmażone z cebulą pieczarki oraz sos pomidorowy, mieszamy.
  • Na każdego naleśnika wykładamy porcję farszu, zostawiając wolne brzegi. Farsz posypujemy startym na tarce serem żółtym. Dwa przeciwległe boki zwijamy do środka, a następnie naleśnika zwijamy w rulonik.
  • Naleśniki ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Majonez mieszamy z ketchupem. Tak powstałym sosem smarujemy wierzch naleśników ułożonych w naczyniu. Całość posypujemy serem żółtym, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut, grzanie góra-dół.
Zapiekanka naleśnikowa z mięsem mielonym

Zapiekanka naleśnikowa z mięsem mielonym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 − jeden =