
Quesadilla to bardzo popularne danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Prościej mówiąc, to podsmażone placki tortilli z nadzieniem z dodatkiem ciągnącego się sera. Domową quesadille można przygotować z dowolnym nadzieniem, wedle uznania i smaku.
Poniżej zaprezentuję Wam szybki i prosty przepis na pyszną quesadille z kurczakiem, papryką, cebulą, kukurydzą i serem. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie i idealnie sprawdzi się na obiad, kolację czy smaczną przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi.
PRZEPIS NA QUESADILLA Z KURCZAKIEM
Składniki
- 1 papryka czerwona
- ½ puszki kukurydzy
- 300 g tartej mozzarelli
- 300 g fileta z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 łyżeczki masła
- 4 tortille
Sposób przygotowania
- Kurczaka pokroić na w kostkę, przyprawić pieprzem, solą, papryką, chilli. Usmażyć na łyżce oleju.
- Cebulę pokroić w piórka, paprykę – podobnie w paski o długości około 2 cm. Zeszklić na łyżce oleju.
- Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła. Położyć tortillę. Wyłożyć na nią 1/2 wszystkich składników. Przykryć drugim plackiem tortilli. Smażyć na małym ogniu ok. 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zarumieni.
- Quesadillę przełożyć na drugą stronę podsmażyć.
- Podgrzaną quesadille kroić nożem na kawałki.

