Rogaliki z ciasta francuskiego to prosta i smaczna przekąska, która doskonale sprawdzi się na domowe imprezy lub na podwieczorek. Rogaliki są w wersji wytrawnej – z szynką i serem. Ich przygotowanie nie jest trudne, ani pracochłonne, a smakiem zachwycą każde podniebienie. Jeśli szukacie pomysłu na ekspresową przekąskę, polecam przygotować te pyszne rogaliki z ciasta francuskiego.
ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO PRZEPIS
Składniki / 12 sztuk
- 1 płat ciasta francuskiego
- 12 plastrów sera mozzarella
- 12 plastrów szynki (u mnie drobiowa)
- 1 jajko
- ketchup
- czarnuszka do posypania
Przygotowanie
1. Ciasto francuskie dzielę na pół, wzdłuż dłuższego boku. Następnie otrzymane części przecinam na małe trójkąty.
2. Każdy z trójkącików smaruję ketchupem, następnie wykładam po plastrze sera oraz szynki.
3. Zawijam na kształt rogalika i przekładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
4. Rogaliki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuje czarnuszką.
5. Piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.