Sałatka chińska to ciekawy pomysł na wykorzystanie popularnej zupki chińskiej. Makaron z zupki chińskiej z dodatkiem przypraw fajnie komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki. Sałatka chińska fajnie sprawdzi się na domowe przyjęcia, rodzinne imprezy czy inne okazje.
Makaronowa sałatka z zupak chińskich jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Owszem, zupki chińskie nie należą do zbyt zdrowych, ale czas od czasu można sobie na nią pozwolić 🙂 Sałatka jest naprawdę smaczna, dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu!
SAŁATKA CHIŃSKA – PRZEPIS
Składniki
- 250 g wędliny
- 1 zupka chińska
- 5 ogórków korniszonów
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 mały por
- 1 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Makaron z zupki chińskiej kruszymy, przekładamu do miseczki i dodajemy przyprawy (oprócz oleju). Całość zalewamy wrzątkiem, tak by makaron był przykryty i odstawiamy na kilka minut, by napęczniał. Po czasie makaron odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Szybkę oraz ogórki konserwowe kroimy w kostkę, pora w półkrążki.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy przygotowany sos, mieszamy.