Sałatka gyros to hit każdej imprezy, bez wyjątku. Ta pyszna, warstwowa sałatka z gyrosa pojawia się w praktycznie w każdym domu na świątecznym stole, oraz innych okazjach, które nadarzają się w ciągu roku.
Nic dziwnego, sałatka jest naprawdę bardzo smaczna i pięknie prezentuje się na stole. Wszystko dzięki kolorowym warstwom, które pięknie wyglądają w przezroczystej salaterce.
Sałatka z gyrosa to najpopularniejsza sałatka, zaraz po tradycyjnej jarzynowej. Sam przepis na sałatkę gyros jest bardzo łatwy, chociaż sałatka dla wielu osób może wydawać się skomplikowana, nic bardziej mylnego. Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na sałatkę gyros. Jestem pewna, że posmakuje każdemu, kto jej skosztuje.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ GYROS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 duża papryka czerwona
- 2 cebule czerwone
- 1 puszka kukurydzy
- 5-6 ogórków konserwowych
- 1 mała kapusta pekińska
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- sól pieprz
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie
- Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą gyros, solą oraz pieprzem. Całość podsmażamy na odrobinie oliwy. Kurczaka odstawiamy do przestygnięcia.
- Paprykę czerwoną, ogórki konserwowe oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Kapustę pekińską drobno siekamy.
- Jogurt naturalny łączymy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Sałatkę układamy warstwowo: kurczak, cebula, połowa sosu, papryka, kukurydza, ketchup, ogórki, pozostały sos, kapusta pekińska.