Sałatka makaronowa z tuńczykiem to smaczne i sycące danie, którą z powodzeniem można przygotować na rodzinną kolację, lub imprezę. Jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Na pewno posmakuje nawet największym wybrednym niejadkom!
Przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem jest bardzo prosty i szybki. Przygotujemy ją w niecałe 20 minut, a składniki do niej zapewne każdy znajdzie w swojej kuchni. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i jak zwykle zachęcam to samodzielnego przygotowania.
SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM – PRZEPIS
Składniki
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 150 g makaronu kolanka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 4 jajka
- 1 średnia czerwona cebula
- 4 ogórki konserwowe
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.
3. Ogórki konserwowe oraz paprykę również kroimy w kosteczkę.
4. Cebulę czerwoną kroimy w drobne piórka.
5. Tuńczyka oraz kukurydzę odsączamy z zalewy.
6. Jogurt naturalny łączymy z majonezem, musztardą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
7. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sos i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Mieszamy.