Sezon grillowy to najlepszy czas, aby cieszyć się pysznymi potrawami prosto z rusztu w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Sałatki są bardzo ważnym dodatkiem do smażonych mięs, ponieważ dodadzą lekkości i świeżości dość ciężkim grillowanym potrawom. Dziś mamy dla Was przepis na pyszną i pełną witamin sałatkę na grilla, która składa się z sera feta i sporej ilości warzyw. Całości smaku uzupełnia pyszny sos na bazie oliwy, musztardy i miodu. Zapraszam do zapozniania się z przepisem!
SAŁATKA NA GRILLA Z FETĄ PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie mixu sałat
- 12 pomidorków koktajlowych
- 150 g sera feta
- 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 czerwona cebula
Sos
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
- Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki, kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Składniki na sos łączymy ze sobą.
- Do miski przekładamy sałatę, dodajemy fetę, pomidorki, cebulę i kukurydzę. Całość posypujemy słonecznikiem i polewamy przygotowanym sosem.
- Delikatnie mieszamy, aby sos pokrył wszystkie składniki.