Sałatka z kalafiorem, jajkiem, kukurydzą i pomidorkami. Zdrowa i prosta sałatka, która idealnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska na domową imprezę.
Kalafior to wszechstronne warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych, zup i sałatek. Dziś mamy dla was prosty przepis na sałatkę z kalafiorem, którą często przygotowuję w moim domu. Każdy ją uwielbia i szybko znika ze stołu. Polecam wypróbować, może i wam przypadnie do gustu.
SAŁATKA Z KALAFIOREM PRZEPIS
Składniki
- 1 główka kalafiora
- 12 pomidorków koktajlowych
- 6 jajek
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- pęczek szczypiorku
Sos
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
- Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku przez około 8 minut. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki.
- Pomidorki koktajlowe umyj i również pokrój w ćwiartki.
- Kukurydzę odsącz z zalewy, szczypiorek drobno posiekaj.
- Do jogurtu dodaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
- Na półmiski wyłóż kalafiora, jajka, pomidorki koktajlowe. Całość polej sosem i posyp szczypiorkiem, kukurydzą i ziarnami słonecznika.