Sałatka z młodej kapusty to bardzo smaczne danie, które możemy przygotować w sezonie, kiedy mamy dostęp do młodej kapusty. Sałatka smakuje wyśmienicie i jest prosta w przygotowaniu. Oprócz kapusty pekińskiej będą nam potrzebne jeszcze takie składniki jak tuńczyk, marchewka, i czerwona cebula. Całość dopełnia sos na bazie jogurtu naturalnego i czosnku.
Jeśli lubicie potrawy z młodą kapustą w roli głównej, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sałatka jest bardzo ciekawa w smaku i z pewnością posmakuje każdemu.
SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY – PRZEPIS
Składniki
- młoda kapusta – 1/2 główki
- marchew – 1 sztuka
- czerwona cebula – 1 sztuka
- tuńczyk w sosie własnym – 2 puszki
Sos
- musztarda – 1 łyżeczka
- jogurt naturalny gęsty – 3 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Młodą kapustę pozbawiamy zielonych liści i drobno szatkujemy.
2. Tuńczyka odsączamy z zalewy.
3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
4. Czerwoną cebulę kroimy w piórka.
5. Jogurt łączymy z musztardą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
6. Składniki przekładamy do miski, dodajemy sos i całość mieszamy.
Czy chodzi o młodą kapustę pekińską, czy po prostu o młodą białą kapustę?
młoda biała kapusta 🙂