Sałatka z ogródka to niesamowicie smaczna sałatka, pełna kolorowych składników i witamin. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań i przekąsek z grilla czy do obiadu. Sama w sobie również świetnie spakuje, szczególnie serwowana z grzankami z dodatkiem masła czosnkowego.
Sałatka z ogródka jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu i można ją wykonać z warzyw, które mamy w ogródku. Jeśli nie posiadacie swojego skrawka ziemi, zawsze można zakupić świeże warzywa na targu czy u pobliskiego rolnika.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z OGRÓDKA
Składniki
- 4 jajka
- 2 świeże ogórki
- pęczek rzodkiewki
- 1/2 pora
- 1 główka sałaty masłowej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę.
- Ogórki obieramy i kroimy w ćwierćplastry.
- Rzodkiewkę myjemy i kroimy w półplasterki.
- Sałatę masłową myjemy a następnie rwiemy na mniejsze kawałki.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Jogurt naturalny mieszamy ze śmietaną i przeciśnietym przez praskę czosnkiem.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy przygotowany sos, mieszamy.