Jedna z najlepszych surówek z młodej kapusty jakie jadłam. Dodatek lubczyku wzbogaca smak i nadaje surówce wyjątkowego aromatu.
Surówka z młodej kapusty jest lekka, kolorowa i doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych lub grilla. Przygotowanie to tylko kilka chwil, a z pewnością posmakuje całej rodzinie. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY – PRZEPIS
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- pęczek rzodkiewki
- pęczek świeżego lubczyku
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, myjemy i dzielimy na ćwiartki. Usuwamy głąb i drobno szatkujemy.
2. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce.
3. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w półplasterki.
4. Lubczyk drobno siekamy.
5. Składniki przekładamy do miski, dodajemy olej, sól oraz pieprz. Mieszamy do połączenia.