
Dziś mamy dla was proste ciasto cytrynowe, które wykonacie z kilku łatwo dostępnych składników. To puszyste i wilgotne ciasto z nutką cytryny polane lukrem doskonale sprawdzi się na święta wielkanocne, jak i na co dzień do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty.
Ciasto cytrynowe to wypiek, z którym poradzi sobie każdy. Wystarczy połączyć ze sobą odpowiednie składniki, wymieszać i upiec. Idealna opcja dla zabieganych i dla osób, które nie lubią zbyt długo stać w kuchni. Ciasto cytrynowe smakuje obłędnie i z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Polecamy również wypróbować nasz wcześniejszy przepis na babkę cytrynową na jogurcie.
SZYBKIE CIASTO CYTRYNOWE PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka
- 320 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 160 ml mleka
- 60 ml oleju roślinnego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka i sok z połowy cytryny
Polewa
- 4 łyżki soku z cytryny
- 140 g cukru pudru
Przygotowanie
Mleko oraz jajka powinny mieć temp. pokojową.
- Do miski wbić jajka, dodać olej, mleko oraz skórkę i sok z połowy cytryny. Wymieszać trzepaczką.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Suche składniki przesypać do mokrych i całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
- Keksówkę wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć masę.
- Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut, do suchego patyczka.
- Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny i wymieszać energicznie łyżką.
- Przestygnięte ciasto polać przygotowanym lukrem.


To ciasto to prawdziwa cytrynowa poezja! 🍋💛 Puszyste, wilgotne i z idealnie wyważoną nutą cytryny – nie za kwaśne, nie za słodkie, po prostu perfekcyjne! 😍 A ten lukier? Dodaje cudownego wykończenia i sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność. Proste w wykonaniu, a efekt jak z najlepszej cukierni! Będzie częstym gościem w mojej kuchni. 🔥🍰