Szybkie ciasto z kajmakiem i orzechami to propozycja na pyszny deser dla leniwych, którzy nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Robi się je ekspresowo, ponieważ jest bez pieczenia i nie wymaga wielu składników.
Ciasto z kajmakiem i orzechami doskonale sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji. Wykonanie tego ciasta bez pieczenia jest dziecinnie proste, dlatego nawet osoba bez większego doświadczenia kulinarnego doskonale sobie z nim poradzi!
SZYBKIE CIASTO Z KAJMAKIEM I ORZECHAMI PRZEPIS
Składniki
- 36 herbatników ciemnych
- 24 herbatniki jasne
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 3 czubate łyżki kajmaku
- 1 szklanka orzeszków ziemnych solonych
Przygotowanie
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem.
- Na dnie formy (20×20 cm) ułóż warstwę herbatników ciemnych i rozprowadź porcję masy śmietankowej. Następnie na masie ułóż herbatniki jasne, ponownie masa, kolejno herbatniki ciemne, masa, herbatniki jasne, masa i na koniec herbatniki ciemne.
- Wierzch ciasta posmaruj masą kajmakową i posyp orzeszkami ziemnymi.
- Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.