
Ciasto z rabarbarem to ulubiony wypiek w moim domu. Gdy sezon na rabarbar w pełni, wykorzystuję go na różne sposoby do przygotowania różnych ciast i deserów.
Dzisiejszy przepis na szybkie ciasto z rabarbarem to opcja idealna dla osób, które szukają pomysłu na coś słodkiego do popołudniowej kawy, czy herbaty. Jego przygotowanie nie wymaga dużo pracy, a efekt zachwyci nie tylko domowników, lecz także gości.
Polecamy również: przepis na racuchy z rabarbarem lub przepis na deser z musem rabarbarowym.
SZYBKIE CIASTO Z RABARBAREM PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: ok. 50 minut
Składniki
- 400 g rabarbaru
- 3 większe jajka
- 1 butelka kefiru (420 g)
- 375 g mąki pszennej
- 400 g rabarbaru
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 garści migdałów
Przygotowanie
*Jajka oraz kefir powinny być w temperaturze pokojowej.
- Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy do uzyskania jasnej i puszystej masy.
- Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy kefir. Mieszamy do połączenia składników.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Ciasto przekładamy do keksówki (u mnie 30×11 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy pokrojony rabarbar i posypujemy płatkami migdałów.
- Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni, przez ok. 50-60 minut, do suchego patyczka.

