Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Szybkie ciasto z rabarbarem

Szybkie ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem to ulubiony wypiek w moim domu. Gdy sezon na rabarbar w pełni, wykorzystuję go na różne sposoby do przygotowania różnych ciast i deserów.

Dzisiejszy przepis na szybkie ciasto z rabarbarem to opcja idealna dla osób, które szukają pomysłu na coś słodkiego do popołudniowej kawy, czy herbaty. Jego przygotowanie nie wymaga dużo pracy, a efekt zachwyci nie tylko domowników, lecz także gości.

Polecamy również: przepis na racuchy z rabarbarem lub przepis na deser z musem rabarbarowym.

SZYBKIE CIASTO Z RABARBAREM PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: ok. 50 minut

Składniki

  • 400 g rabarbaru
  • 3 większe jajka
  • 1 butelka kefiru (420 g)
  • 375 g mąki pszennej
  • 400 g rabarbaru
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 garści migdałów

Przygotowanie

*Jajka oraz kefir powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki.

  2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy do uzyskania jasnej i puszystej masy.

  3. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy kefir. Mieszamy do połączenia składników.

  4. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

  5. Ciasto przekładamy do keksówki (u mnie 30×11 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy pokrojony rabarbar i posypujemy płatkami migdałów.

  6. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni, przez ok. 50-60 minut, do suchego patyczka.
Szybkie ciasto z rabarbarem przepis
Przepis na szybkie ciasto z rabarbarem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 814

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery × dwa =