Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Szybkie ciasto z truskawkami

Szybkie ciasto z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni więc korzystajmy ile się da! Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie ciasto z truskawkami, które zawsze wychodzi i zawsze wszystkim smakuje.

Ciasto z truskawkami to obowiązkowy wypiek w sezonie letnim. Truskawki są wtedy łatwo dostępne i tanie. U mnie w domu przygotowuję różne rodzaje ciast z owocami, jednak ten placek z truskawkami jest jedną z tych wersji, do której wracam najczęściej. Robi się go błyskawicznie, a do jego przygotowania potrzebne jest tylko kilka prostych składników, które przeważnie mamy pod ręką. Zapraszam do wypróbowania przepisu na szybkie ciasto z truskawkami!

CIASTO Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 minut | Czas pieczenia: 25 minut | Liczba porcji: blacha 24×24

Składniki

Biszkopt:

  • 120 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

*należy upiec 2 takie biszkopty.

Masa:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 350 g truskawek

Przygotowanie

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka oraz olej.

2. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy do połączenia składników.

3. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę przekładamy masę i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Pieczemy dwa takie biszkopty.

4. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego.

5. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy do uzyskania puszystego kremu.

6. Na przestygnięty biszkopt wykładamy połowę masy i układamy na niej truskawki. Na truskawkach rozprowadzamy pozostałą część masy i całość przykrywamy drugim biszkoptem.

7. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

proste ciasto z truskawkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 41

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście − dziewięć =