Sezon na truskawki w pełni więc korzystajmy ile się da! Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie ciasto z truskawkami, które zawsze wychodzi i zawsze wszystkim smakuje.
Ciasto z truskawkami to obowiązkowy wypiek w sezonie letnim. Truskawki są wtedy łatwo dostępne i tanie. U mnie w domu przygotowuję różne rodzaje ciast z owocami, jednak ten placek z truskawkami jest jedną z tych wersji, do której wracam najczęściej. Robi się go błyskawicznie, a do jego przygotowania potrzebne jest tylko kilka prostych składników, które przeważnie mamy pod ręką. Zapraszam do wypróbowania przepisu na szybkie ciasto z truskawkami!
CIASTO Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 20 minut | Czas pieczenia: 25 minut | Liczba porcji: blacha 24×24
Składniki
Biszkopt:
- 120 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
*należy upiec 2 takie biszkopty.
Masa:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 350 g truskawek
Przygotowanie
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka oraz olej.
2. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy do połączenia składników.
3. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę przekładamy masę i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Pieczemy dwa takie biszkopty.
4. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego.
5. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy do uzyskania puszystego kremu.
6. Na przestygnięty biszkopt wykładamy połowę masy i układamy na niej truskawki. Na truskawkach rozprowadzamy pozostałą część masy i całość przykrywamy drugim biszkoptem.
7. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.