Warstwowa sałatka z jajkiem jest nie tylko wyborna w smaku, ale jednocześnie wspaniale prezentuje się na stole! Można ją przygotować na różne okazje – od świąt, po imprezy, do spotkań w gronie rodzinnym.
Przepis na sałatkę warstwową z jajkiem nie jest trudny i nie wymaga użycia skomplikowanych produktów. Najważniejsze jest to, aby składniki w salaterce były odpowiednio ułożone, dzięki czemu uzyskamy wspaniały efekt wizualny. Sałatka warstwowa z jajkiem oprócz walorów estetycznych jest również doskonała w smaku. Wszystko idealnie ze sobą współgra i wzajemnie się uzupełnia. Polecam wypróbować!
WARSTWOWA SAŁATKA Z JAJKIEM
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 5 jajek
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 1 por
- 1 ogórek świeży
- 4 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Filety z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor i odstawić do przestygnięcia.
2. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kosteczkę.
3. Ogórka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko zasolić i odstawić na 30 minut, po czym odcisnąć sok.
4. Kukurydze odsączyć z zalewy, pora pokroić w półkrążki.
5. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
6. Jogurt grecki wymieszać z majonezem, startym na tarce ogórkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Składniki ułożyć w sałatce warstwowo
- usmażony kurczak
- por
- kukurydza
- sos
- pomidorki koktajlowe (oprzeć o ścianki salaterki)
- wnętrze wypełnić pokrojonymi jajkami