Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym to świetny pomysł na smaczny obiad, który nie tylko świetnie smakuje, ale jest również łatwy w przygotowaniu. Fajnie wygląda, łatwo się go robi, a co najważniejsze świetnie smakuje i pięknie prezentuje się na stole.
Zazwyczaj naleśniki serwowałam w wersji na słodko, ale ostatnimi czasy coraz częściej przygotowuję je w słonym wydaniu. Jeśli wy również jesteście miłośnikami naleśników w wytrawnej wersji, ten przepis będzie dla Was idealny. Zapraszam!
ZAPIEKANKA NALEŚNIKOWA Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki
- 250 g pieczarek
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g żółtego sera
- 250 ml sosu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka majonezu
- papryka słodka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Smażymy tradycyjne naleśniki, przepis na CIASTO NA NALEŚNIKI.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, na odrobinie masła. Następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy przez kilka minut.
- Pieczarki kroimy w plasterki, przekładamy na patelnię. Dusimy do momentu, aż odparują wodę i zmniejszą swoją objętość.
- Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Podsmażamy na odrobinie oliwy.
- Do mięsa przekładamy podsmażone z cebulą pieczarki oraz sos pomidorowy, mieszamy.
- Na każdego naleśnika wykładamy porcję farszu, zostawiając wolne brzegi. Farsz posypujemy startym na tarce serem żółtym. Dwa przeciwległe boki zwijamy do środka, a następnie naleśnika zwijamy w rulonik.
- Naleśniki ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Majonez mieszamy z ketchupem. Tak powstałym sosem smarujemy wierzch naleśników ułożonych w naczyniu. Całość posypujemy serem żółtym, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut, grzanie góra-dół.