Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery Przekąski

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to świetny deser, który chyba wszyscy znają. Przepis na domowy blok czekoladowy z dodatkiem herbatników i orzechów jest naprawdę bardzo prosty, a smakuje obłędnie. Możecie dodać również rodzynki czy inne ulubione suszone owoce. 

Taki blok czekoladowy idealnie smakuje z filiżanką ulubionej kawy i znakomicie poprawia humor. Idealnie sprawdzi się do kawy ale również jako słodka przekąską w formie poczęstunku, kiedy odwiedzą nas znajomi lub organizujemy domowe przyjęcie. Takie proste desery są najlepsze, zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA BLOK CZEKOLADOWY

Składniki

  • 250 g masła
  • 400 g mleka w proszku
  • 150 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 70 g orzechów ziemnych
  • 180 g herbatników maślanych

Wykonanie

  • Masło przekładamy do rondelka, stawiamy na gaz i podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy mleko, kakao oraz cukier. Mieszamy do połączenia składników, podgrzewając. Otrzymaną masę odstawiamy do przestygnięcia na 2-3 minuty. 
  • Do masy stopniowo dodajemy mleko w proszku, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników. 
  • Herbatniki kruszymy na małe kawałki, orzechy drobno siekamy. Oba składniki dodajemy do masy czekoladowej, mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masa może być dość gęsta, taka ma być 🙂
  • Dno tortownicy o średnicy 19 cm wykładamy folią spożywczą i przekładamy masę czekoladową. Wyrównujemy za pomocą łyżki lub dłoni. 
  • Tortownicę wstawiamy do lodówki na całą noc.  

Blok czekoladowy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście − 14 =