Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto na gofrach z malinami

Ciasto na gofrach z malinami

Przepis na pyszne ciasto na gofrach z malinami. Te proste w przygotowaniu i orzeźwiające ciasto bez pieczenia to godna uwagi propozycja na pyszny deser do kawy.

Do wykonania tego ciasta można wykorzystać gofry ze sklepu lub przygotować gofry domowe. Wybór należy do Ciebie.

Ciasto na gofrach z malinami jest delikatne, lekkie i niezbyt słodkie. Z przygotowaniem tego deseru poradzi sobie nawet osoba z małym doświadczeniem kulinarnym. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc nie musisz się o nic martwić, tym bardziej że tego ciasta nie trzeba nawet piec. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i jak zwykle zachęcam do jego wykonania.

CIASTO NA GOFRACH Z MALINAMI – PRZEPIS

Składniki

  • gofry – ok. 12 sztuk
  • śmietanka kremówka 30% – 600 ml
  • jogurt naturalny typu greckiego – 400 g
  • galaretki krystaliczne – 2 opakowania
  • cukier puder – 4 łyżki
  • galaretki malinowe – 3 opakowania
  • mrożone maliny – ok. 600 g

Przygotowanie

1. Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wyścielić papierem do pieczenia.

2. Na spód wyłożyć gofry.

3. Galaretki krystaliczne rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.

4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać jogurt naturalny, łyżka po łyżce.

5. Następnie do ubitej śmietany dodać lekko tężejącą galaretkę.

6. Na gofry wyłożyć masę i wyrównać. Odstawić na chwilę do lodówki do stężenia.

7. Galaretki malinowe rozpuścić w 750 ml wrzątku.

8. Ciasto wyciągnąć z lodówki i na wierzchu ułożyć maliny. Następnie zalać lekko tężejącą galaretką malinową.

9. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.

ciasto na gofrach z galaretką
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.