Proste i smaczne przepisy!

Sałatki

Colesław z młodej kapusty

Colesław z młodej kapusty

Colesław to jedna z najbardziej znanych i najsmaczniejszych surówek obiadowych. Idealnie pasuje do dań mięsnych i ryb, a także grillowanych potraw. Jest również doskonałym dodatkiem do hamburgerów czy tortilli.

W dzisiejszym wpisie mam dla Was przepis na surówkę coleslaw z młodej kapusty. Surówka coleslaw z młodej kapusty jest delikatniejsza niż z tej całorocznej, ponieważ młoda główka jest miększa i bardziej krucha. Zapraszam na przepis!

COLESŁAW Z MŁODEJ KAPUSTY – PRZEPIS

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula

Sos:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Z młodej kapusty usuwamy wierzchnie liście. Następnie przekrawamy na pół i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski z kapustą. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wrzucamy do miski z kapustą.

3. Składniki na sos mieszamy i dodajemy do kapusty. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem.

4. Gotową surówkę odstawiamy na 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.

colesław przepis
sałatka colesław

Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *