Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Francuskie łódeczki

Francuskie łódeczki z ciasta francuskiego to świetna przekąska na każdą okazję. Idealnie sprawdzą się na rodzinne imprezy, domówki i inne tego typu okazje. 

Idealnie sprawdzą się również w przypadku niezapowiedzianych gości, ponieważ robi się je bardzo szybko. W naszym domu nie raz ratowały sytuację, kiedy nie miałam czasu na przygotowanie czegoś bardziej pracochłonnego. 

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem. Na pewno będzie zadowoleni!

PRZEPIS NA FRANCUSKIE ŁÓDECZKI

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 150 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • ketchup

Wykonanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy na patelnię z odrobiną masła i podsmażamy na złoty kolor. 
  • Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię z duszącą się cebulą, dusimy do momentu aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. 
  • Na blacie rozkładamy ciasto francuskie, dzielimy na prostokąty. Każdy z nich smarujemy ketchupem a następnie nakładamy porcję przygotowanego farszu. 
  • Dwa najbliższe brzegi prostokąta zlepiamy ze sobą, tworząc łódeczki. Następnie przekładamy je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i posypujemy żółtym serem. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra dół. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

szesnaście − osiem =