Łatwe i bardzo smaczne mini pizze, które doskonale sprawdzą się na imprezę lub kolację na ciepło. Puszyste i chrupiące ciasto na pizze oraz pyszne dodatki w postaci szynki parmeńskiej, gruszki, sera pleśniowego i orzechów włoskich. Nietuzinkowe połączenie, które oczaruje każde podniebienie! Jeśli uwielbiacie pizzę w każdej postaci, koniecznie wypróbujcie mojej propozycji. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni
MINI PIZZE PRZEPIS
Składniki / 8 sztuk
Ciasto
- 450 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo
- kilka łyżek ketchupu
- 100 g szynki parmeńskiej
- 1 gruszka
- ok. 50 g sera pleśniowego
- garść posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto za pomocą miksera lub ręczenie. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 1 h do wyrośnięcia.
2. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na 8 części.
3. Z każdego kawałka uformować kulkę, a następnie placek.
4. Przygotowane placki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i całość przykryć ściereczką na ok. 15 minut.
5. Po upływie czasu, każdy kawałek ciasta posmarować ketchupem i wyłożyć pozostałe dodatki: szynkę parmeńską, ser pleśniowy, gruszkę i posiekane orzechy.
6. Tak przygotowane mini pizzerinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec przez 15 minut, funkcja grzania góra-dół.