Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Placki ziemniaczane inaczej

Placki ziemniaczane to bardzo smaczne danie obiadowe, które chyba każdy z Was miał okazję jeść. Lekko chrupiące, z dodatkiem surówki czy ulubionego sosu smakują rewelacyjnie.

W naszym domu tym razem przygotowałam placki ziemniaczane inaczej. Dlaczego inaczej? Ponieważ dodałam do nich tuńczyka. Powiem Wam, że takie połączenie smakuje naprawdę rewelacyjnie. Dzięki zawartości tuńczyka placki są bardziej sycące i naprawdę fajnie smakują. Chcecie spróbować? Zapraszam na przepis.

PLACKI ZIEMNIACZANE INACZEJ – PRZEPIS

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do miski.
  • Cebulę i pietruszkę drobno siekamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy.
  • Do miski z ziemniakami przekładamy tuńczyka, cebulę, pietruszkę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Patelnię z olejem nagrzać. Dużą łyżką nabierać masę i formować placki. Smażyć na rumiano z obu stron.
  • Placki podawać z ulubionym sosem i surówką.
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.