Proste i smaczne przepisy!

Przekąski Sałatki

Tradycyjne ogórki kiszone

Tradycyjne ogórki kiszone

Tradycyjny przepis na pyszne ogórki kiszone. Bardzo stara i sprawdzona receptura, z której korzystam od lat.

Zdaję sobie sprawę z tego, że większość osób posiada swoje przepisy, z których korzysta od lat. Są jednak także tacy, którzy wciąż szukają idealnego przepisu na ogórki kiszone. Zachęcam Was do wypróbowania mojej receptury.

Ogórki z tego przepisu są rewelacyjne w smaku, lekko chrupiące i mogą stać w piwnicy przez wiele lat. Takie domowe ogórki kiszone w zimie to majątek. Same w sobie świetnie smakują, ale sprawdzą się również do różnego rodzaju przekąsek czy sałatek.

A Wy jak robicie ogórki kiszone? Zapraszam na mój przepis!

OGÓRKI KISZONE – PRZEPIS

Składniki

  • 2 kg świeżych ogórków
  • 2 litry wrzątku
  • 10 cm korzenia chrzanu
  • 4 łyżki soli kamiennej
  • 2 główki czosnku
  • pęczek kopru
  • można także dodać liście chrzanu, wiśni, czy czarnej porzeczki.

Wykonanie

  • Ogórki dokładnie myjemy pod zimną wodą. Koper płuczemy, chrzan myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i dzielimy na piórka.
  • Przygotowane składniki dzielimy na 4 litrowe słoiki. Na dno wrzucamy koper, chrzan czosnek oraz liście np. wiśni. Ogórki układamy ciasno jeden obok drugiego. Pomiędzy ogórki możemy ułożyć chrzan czy koper.
  • Przygotowujemy zalewę: 2 litry wody zagotowujemy i wsypujemy do niej sól, mieszamy do momentu rozpuszczenia soli. Wrzącą zalewę przelewamy do słoików, tak by wszystkie ogórki były przykryte i mocno zakręcamy. Gorące słoiki przykrywamy kocem na około 12 godzin. Po upływie czasu odstawiamy do ciemnego chłodnego miejsca.
Tradycyjne ogórki kiszone przepis
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *