Proste i smaczne przepisy!

Przekąski Sałatki

Tradycyjne ogórki kiszone

Tradycyjne ogórki kiszone

Tradycyjny przepis na pyszne ogórki kiszone. Bardzo stara i sprawdzona receptura, z której korzystam od lat.

Zdaję sobie sprawę z tego, że większość osób posiada swoje przepisy, z których korzysta od lat. Są jednak także tacy, którzy wciąż szukają idealnego przepisu na ogórki kiszone. Zachęcam Was do wypróbowania mojej receptury.

Ogórki z tego przepisu są rewelacyjne w smaku, lekko chrupiące i mogą stać w piwnicy przez wiele lat. Takie domowe ogórki kiszone w zimie to majątek. Same w sobie świetnie smakują, ale sprawdzą się również do różnego rodzaju przekąsek czy sałatek.

A Wy jak robicie ogórki kiszone? Zapraszam na mój przepis!

OGÓRKI KISZONE – PRZEPIS

Składniki

  • 2 kg świeżych ogórków
  • 2 litry wrzątku
  • 10 cm korzenia chrzanu
  • 4 łyżki soli kamiennej
  • 2 główki czosnku
  • pęczek kopru
  • można także dodać liście chrzanu, wiśni, czy czarnej porzeczki.

Wykonanie

  • Ogórki dokładnie myjemy pod zimną wodą. Koper płuczemy, chrzan myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i dzielimy na piórka.
  • Przygotowane składniki dzielimy na 4 litrowe słoiki. Na dno wrzucamy koper, chrzan czosnek oraz liście np. wiśni. Ogórki układamy ciasno jeden obok drugiego. Pomiędzy ogórki możemy ułożyć chrzan czy koper.
  • Przygotowujemy zalewę: 2 litry wody zagotowujemy i wsypujemy do niej sól, mieszamy do momentu rozpuszczenia soli. Wrzącą zalewę przelewamy do słoików, tak by wszystkie ogórki były przykryte i mocno zakręcamy. Gorące słoiki przykrywamy kocem na około 12 godzin. Po upływie czasu odstawiamy do ciemnego chłodnego miejsca.
Tradycyjne ogórki kiszone przepis
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.