Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Wilgotne ciasto czekoladowe

wilgotne ciasto czekoladowe

Intensywnie czekoladowe, mięsiste i wilgotne ciasto z pyszną czekoladową polewą. Prawdziwa gratka dla fanów czekolady!

Ciasto czekoladowe to jedno z najbardziej lubianych deserów. Uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych nie sposób mu się oprzeć. W dzisiejszym wpisie mam dla was mój sprawdzony przepis na wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze wychodzi i zawsze wszystkim smakuje. Przygotowuję go na różne rodzinne uroczystości jak i tak po prostu do popołudniowej kawy czy herbaty, gdy najdzie nas ochota na słodkie.

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE – PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna – 150g
  • jajka – 2 szt.
  • cukier – 100g
  • masło – 70g
  • mleko – 130ml
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • tabliczka gorzkiej czekolady – 100g

Polewa:

  • czekolada mleczka – 100g
  • masło – 30g

Wykonanie

1. Do rondelka przekładamy masło pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy połamaną czekoladę gorzką. Całość podgrzewamy na małym ogniu do otrzymania jednolitej masy.

2. Rondelek ściągamy z ognia, dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Odkładamy na bok.

3. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z dodatkiem cukru do uzyskania puszystej masy.

4. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, mieszamy razem z proszkiem do pieczenia.

5. Do mąki z proszkiem dodajemy ubite jajka z cukrem oraz masę czekoladową. Całość mieszamy do połączenia.

6. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

7. Przelewamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut do suchego patyczka.

8. Przygotowujemy polewę: Do garnuszka przekładamy połamaną czekoladę mleczną oraz masło. Stawiamy na mały ogień i podgrzewamy aż składniki się połączą.

9. Gotową polewą polewamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.



Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.