Dziś mam dla Was kolejne pyszne ciasto tym razem z borówkami. Ciasto jest bardzo podobne do malinowej chmurki. W tym jednak przypadku zostały użyte borówki i galaretka o smaku borówkowym, które zapewniają inne doznania smakowe. Całość pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje.
Ciasto borówkowa rozkosz idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub na wyjątkowe okazje. Wyśmienicie smakuje i wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Wystarczy jedynie postępować zgodnie z instrukcją i gwarantuję, że każdy z was z łatwością przygotuje to obłędne ciasto w domu.
BORÓWKOWA ROZKOSZ PRZEPIS
Składniki
Kruche ciasto
- mąka pszenna – 160 g
- masło – 120 g
- żółtka jajek – 4 szt.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cukier wanilinowy – 1 opak.
- cukier zwykły – 3 łyżki
Warstwa galaretkowa z borówkami
- borówki – 400 g
- galaretka borówkowa – 2 opak.
- woda – 800 ml
Warstwa śmietankowa
- serek mascarpone – 250 g
- śmietanka kremówka 30 % – 500 ml
- cukier puder – 3 łyżki
- żelatyna – 2 łyżeczki
- woda – 60 ml
Beza
- cukier – 180 g
- białka jajek – 4 szt.
- płatki migdałów – 50 g
- skrobia ziemniaczana – 3 łyżki
- szczypta soli
Przygotowanie
Kruche ciasto:
- Na stolnicę przesypujemy przesianą przez sito mąkę i robimy w niej wgłębienie. We wgłębieniu umieszczamy pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Całość ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, funkcja grzania góra-dół.
Galaretka z borówkami:
- Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Dokładnie mieszamy, studzimy i wsypujemy borówki. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka lekko stężała.
- Następnie tężejącą galaretkę z owocami przekładamy na kruchy spód. Całość wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
Warstwa śmietankowa:
- Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo serek mascarpone. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i wlewamy przestygniętą żelatynę. Gotową masę wykładamy na galaretkę i ciasto wstawiamy do lodówki.
Beza:
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej piany. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę ziemniaczaną.
- Masę wykładamy na płaską blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy kształt naszej blaszki (24×24). Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. C i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
- Upieczoną i wystudzoną bezę wykładamy na ciasto i całość ponownie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.