Kruche i delikatne ciasteczka z maszynki, które wręcz rozpływają się w ustach! Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników.
Ciasteczka z maszynki są niezwykle proste do zrobienia. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, a następnie wyciskać ciasteczka prosto na blaszkę. Po upieczeniu można je przechowywać przez długi czas, mając pewność, że będą pyszne!
Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
PRZEPIS NA CIASTECZKA Z MASZYNKI
Składniki
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 160 g masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- marmolada o ulubionym smaku
- cukier puder
Wykonanie
- Do miski przekładamy pokrojowe w kostkę masło, dodajemy szczyptę soli oraz cukier puder. Całość miksujemy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz śmietanę, miksujemy do połączenia składników.
- Wsypujemy przesianą mąkę, całość miksujemy do połączenia składników.
- Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia ciasteczka o dowolnych kształtach. Na środek ciasteczek wykładamy porcję marmolady o ulubionym smaku.
- Blaszkę z ciasteczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10-12 minut, do zarumienienia.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.