Ciasto Brzoskwiniowiec to pyszne ciasto z galaretką z brzoskwiniami, czekoladowym kremem i kakaowym biszkoptem. Ciasto jest przepyszne i warte wypróbowania.
Przepis na ciasto brzoskwiniowiec znajdziecie poniżej. Po zapoznaniu się z nim sami się przekonacie, że ciasto wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją. Zapraszam na przepis!
Polecam również inne smaczne wypieki z brzoskwiniami:
CIASTO BRZOSKWINIOWIEC – PRZEPIS
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 150 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM CZEKOLADOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady deserowej
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
GALARETKA
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 750 ml gorącego płynu (woda + syrop z brzoskwiń)
- 1 puszka brzoskwiń (820 g)
DODATKOWO
- posypka czekoladowa
Wykonanie
- Białka miskujemy ze szczyptą soli. Ciągle miksując na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do uzyskania szklistej i puszystej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut, grzanie góra-dół. Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Owoce brzoskwiń odcedzamy od soku. Do soku dolewamy wodę, tak by łącznie otrzymać 750 ml płynu. Całość podgrzewamy. Do gorącego płynu wsypujemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę, dodajemy do przestygniętej galaretki i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na jeden blat biszkopta i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Śmietankę kremówkę wlewamy do rondelka, dodajemy połamaną w kostkę czekoladkę. Całość podgrzewamy do połączenia składników. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce. Najlepiej całą noc.
- Do schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder oraz mascarpone. Całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Połowę masy wykładamy na galaretkę, przykrywamy biszkoptem, a na nim rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch ciasta dekorujemy posypką czekoladową.