Makowa fantazja to przepyszne ciasto, które doskonale sprawdzi się na święta i nie tylko. Wypiek składa się z puszystego makowego biszkoptu przełożonego pyszną masą czekoladową. Wierzch ciasta zdobi czekoladowa polewa oraz pokruszone orzechy włoskie. Przepis na to ciasto makowe nie jest skomplikowany, dlatego tym bardziej polecam przygotować i sprawdzić jak wyśmienicie smakuje.
CIASTO MAKOWA FANTAZJA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 125 g sypkiego maku
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 2 łyżki nutelli
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1 łyżka kakao
Polewa
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 70 ml śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo żółtka.
- Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej, dodać mak i całość delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 35 minut do suchego patyczka.
- Gotowy biszkopt pozostawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
Masa
- Do rondelka przelać śmietankę i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Całość podgrzać do rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodać nutellę oraz kakao. Dokładnie wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
- Masę odstawić do przestygnięcia, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
- Schłodzoną masę ubić na puszysty krem i wyłożyć na jeden blat biszkopta. Całość przykryć drugim blatem biszkopta.
Polewa
- Śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Polać ciasto i posypać orzechami.