Delikatne, lekkie i orzeźwiające ciasto piankowe. Przygotowane na bazie śmietanki kremówki i galaretki przezroczystej, przełożone lekko kwaśnym dżemem porzeczkowym.
Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i fajnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA CIASTO PIANKOWE
Składniki
- 1000 ml śmietanki kremówki
- 2 galaretki przeźroczyste
- 300 ml gorącej wody
- ok. 60 ciemnych herbatników
- 1/2 dżemu z czarnej porzeczki
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie
- Galaretki przeźroczyste rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i wlewamy przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę. Mieszamy do połączenia składników.
- Blaszkę 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Układamy na niej warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy połowę przygotowanej masy. Na masę układamy kolejną warstwę herbatników, którą smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dżem wykładamy pozostałą masę i układamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.