Ciasto lion to pyszny deser z dodatkiem batoników Lion. Przygotowany na kakaowym biszkopcie, posmarowanym dżemem porzeczkowym, który fajnie przełamuje słodycz ciasta. Krem z dodatkiem batoników Lion przygotowany jest na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone oraz masy kajmakowej. Całość smakuje naprawdę świetnie!
Ciasto z batonikami Lion jest bardzo proste w przygotowaniu. Zachęcam do pieczenia nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Poniżej lista składników oraz lista kroków, która ułatwi Wam przygotowanie tego ciasta.
CIASTO Z BATONIKA LION – PRZEPIS
BISZKOPT
- 4 jajka rozmia L
- 35 g kakao
- 150 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- szczypta soli
KREM
- 4 batony LION
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki masy kajmakowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
DODATKOWO
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
- 20 krakersów
- kakao
Wykonanie
BISZKOPT
- Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Podczas ubijania partiami dodajemy cukier, miksując na wysokich obrotach, do uzyskania puszystej i szklistej masy.
- Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę mieszamy z kakao i przesypujemy do masy, mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę przekładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzanie góra dół.
MASA
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem, wymieszanym ze śmietan-fixem na puszysty krem.
- Dodajemy kajmak oraz posiekane batoniki Lion. Całość mieszamy za pomocą szpatułki.
Ciasto Lion wykonanie
- Na przestygnięty biszkopt wyłożyć dżem porzeczkowy, rozsmarować.
- Następnie rozprowadzić połowę przygotowanej masy a na niej ułożyć krakersy.
- Na krakersy wyłożyć pozostały krem, wierzch posypać kakao.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.