Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym, idealne na letni deser dla wszystkich miłośników truskawek i nie tylko. Truskawki w galaretce, puszysty biszkopt, delikatny krem to idealne połączenie. Całość smakuje obłędnie.
Przepis na ciasto z truskawkami i kremem budyniowym jest bardzo łatwe przygotowaniu. Poradzą sobie z nim nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Miłego pieczenia!
PRZEPIS NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM
BISZKOPT
- 4 jajka rozmiar L
- 160 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- szczypta soli
KREM BUDYNIOWY
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 160 g cukru
- 1 l mleka
- 200 g masła
KREM TRUSKAWKOWY
- 300 g truskawek
- 330 ml śmietanki kremówki
- 120 ml wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
GALARETKA
- 250 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 ml wody
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy kilka minut, do otrzymania puszystej masy.
- Kiedy białka będą już ubite, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy do połączenia składników.
- Do masy jajecznej dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Przelewamy do formy 20×30 wyścielonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
MASA BUDYNIOWA
- Do garnka przelewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier, zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, by cukier się rozpuścił.
- Do pozostałego mleka dodajemy proszek budyniowy, mieszamy. Kiedy mleko z cukrem zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczony w mleku proszek budyniowy. Podgrzewamy, energicznie mieszając, do uzyskania gęstego budyniu. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
- Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Kolejno partiami dodajemy przestygnięty budyń. Całość miksujemy miksujemy do połączenia składników.
- Gotową masę budyniową przekładamy na przestygnięty biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki i zaczynami przygotowanie masy truskawkowej.
MASA TRUSKAWKOWA
- Do 100 ml gorącej wody wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia.
- Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, zasypujemy cukrem i blendujemy na mus.
- Do miski przelewamy schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na puszystą pianę. Do ubitej śmietanki wlewamy mus truskawkowy i miksujemy do połączenia składników. Pod koniec bardzo powoli wlewamy przestygniętą żelatynę. Przygotowaną masę odstawiamy na chwilę do stężenia, a następnie wykładamy na ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki.
GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
- Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do by przestygła i zaczęła tężeć.
- Na ciasto wykładamy umyte i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.