Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym, idealne na letni deser dla wszystkich miłośników truskawek i nie tylko.  Truskawki w galaretce, puszysty biszkopt, delikatny krem to idealne połączenie. Całość smakuje obłędnie. 

Przepis na ciasto z truskawkami i kremem budyniowym jest bardzo łatwe przygotowaniu. Poradzą sobie z nim nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Miłego pieczenia!

PRZEPIS NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

BISZKOPT

  • 4 jajka rozmiar L
  • 160 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • szczypta soli

KREM BUDYNIOWY

  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 160 g cukru
  • 1 l mleka
  • 200 g masła

KREM TRUSKAWKOWY

  • 300 g truskawek
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

GALARETKA

  • 250 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 ml wody

Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy kilka minut, do otrzymania puszystej masy. 
  • Kiedy białka będą już ubite, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy do połączenia składników. 
  • Do masy jajecznej dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Przelewamy do formy 20×30 wyścielonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut, do tak zwanego suchego patyczka.

MASA BUDYNIOWA

  • Do garnka przelewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier, zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, by cukier się rozpuścił. 
  • Do pozostałego mleka dodajemy proszek budyniowy, mieszamy. Kiedy mleko z cukrem zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczony w mleku proszek budyniowy. Podgrzewamy, energicznie mieszając, do uzyskania gęstego budyniu. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Kolejno partiami dodajemy przestygnięty budyń. Całość miksujemy miksujemy do połączenia składników.
  • Gotową masę budyniową przekładamy na przestygnięty biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki i zaczynami przygotowanie masy truskawkowej.

MASA TRUSKAWKOWA

  • Do 100 ml gorącej wody wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, zasypujemy cukrem i blendujemy na mus. 
  • Do miski przelewamy schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na puszystą pianę. Do ubitej śmietanki wlewamy mus truskawkowy i miksujemy do połączenia składników. Pod koniec bardzo powoli wlewamy przestygniętą żelatynę. Przygotowaną masę odstawiamy na chwilę do stężenia, a następnie wykładamy na ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki.

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI

  • Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do by przestygła i zaczęła tężeć. 
  • Na ciasto wykładamy umyte i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym
Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 27

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × pięć =