Deser malinowy w pucharkach to super pomysł na smaczną i łatwą w przygotowaniu przekąskę. Deser jest pyszny, lekki i idealny na każdą okazję. Składa się z naprzemiennie ułożonych warstw, które idealnie do siebie pasują.
Taki deser malinowy to idealny pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia, a także fajny pomysł na poczęstunek, kiedy odwiedzą nas znajomi. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
DESER MALINOWY – PRZEPIS
Składniki
- 200 g herbatników
- 250 g malin
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka o smaku malinowym
- 250 ml gorącej wody
- biała czekolada
Wykonanie
- Galaretkę malinową rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Maliny zblendować na mus, połączyć z przestygniętą galaretką. Całość wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
- Herbatniki pokruszyć. Najlepiej za pomocą tłuczka do mięsa i woreczka.
- Na spód 4 szklanek wyłożyć połowę herbatników, a na nie tężejący mus malinowy. Całość wstawić do lodówki do stężenia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Połowę ubitej śmietanki przełożyć do pucharków. Na niej ułożyć pozostałe herbatniki a na nich resztę bitej śmietany.
- Wierzch deserków udekorować pokrojoną w kostkę białą czekoladą. Gotowe deserki wstawić do lodówki na kilka godzin.