Dziś mam dla Was propozycję na prosty, lekki, wielowarstwowy deser w kieliszkach. Składa się z warstwy ciasteczkowej, warstwy dżemu porzeczkowego i bitej śmietany. Wierzch zdobi tarta gorzka czekolada. Deser z dżemem porzeczkowym jest nie tylko pyszny w smaku, ale i bardzo łatwy w przygotowaniu! Z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.
DESER Z DŻEMEM PORZECZOKOWYM PRZEPIS
Składniki / 4 porcje
- 1 opak. herbatników kakaowych
- 2/3 słoika dżemu porzeczkowego
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Przygotowanie
1. Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki.
2.. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
3. Połowę pokruszonych herbatników przełożyć do 4 kieliszków lub pucharków. Następnie wyłożyć warstwę dżemu porzeczkowego i śmietankę.
4. Ponownie wyłożyć herbatniki, dżem porzeczkowy i śmietanka.
5. Wierzch udekorować drobno posiekaną czekoladą.
6. Desery schłodzić w lodówce przez minimum godzinkę.
Smacznego!